Goud in Nantes en twee keer zilver in Oslo.

Posted on Updated on

Facebooktumblr

Ties Nantes 3Goud in Nantes.

Het is een drukke periode, er zijn veel evenementen en veel verschillende toernooien. In het eerste weekend van April was HVN instructeur Matthys naar Nantes, Frankrijk gereisd om daar les te geven op een evenement Stage Nantes 2016. Hij heeft daar een langzwaard les gegeven over de Zwerchau en een sabel klas over het werk van Siebenhaar. Daarnaast heeft hij ook meegedaan aan het worstel toernooi. Het toernooi was volgens de regels van het Frans worstelen. Dit is erg gelijk aan het Olympisch worstelen. Je mag enkel iemand pakken vanaf de heupen tot de nek en arm klemmen of verwurgingen mogen niet. Je mag de benen ook niet gebruiken om bijvoorbeeld te haken. Het doel is om de ander met zijn beide schouders op de mat te leggen.

Een wedstrijd bestond uit twee rondes van 1 minuut 15 met 30 seconden rust ertussen. De sfeer van het toernooi was erg goed. Het was gezellig, sportief en er werd door de worstelaars onderling aangemoedigd en geklapt bij bijvoorbeeld een mooie techniek. De worstelaars waren onderverdeeld in 4 pools van 5 waarbij iedereen een wedstrijd had tegen elkaar. De vechters die niet meevochten hielpen met de tijd of de camera. Ties Nantes

Na de pool rondes gingen de 4 winnaars van de pools door naar de finale pool. Omdat de finale pool 5 man moest hebben, kregen de 3 beste 2des van elke pool nog de kans om zich daar te plaatsen. Die 3 worstelaars moest tegen elkaar worstelen en de winnaar zou dan de laatste finalist zijn. Matthys was als beste tweede uit zijn pool gekomen en nam het op tegen twee tegenstanders. Matthys weegt 85 kg en zijn tegenstanders 95 en 125, ondanks dit gewichtsverschil wist Matthys zijn partijen te winnen en ging hij door naar de finale.Ties Nantes 2

Na alle partijen werden er een aantal prijzen uitgereikt. Het mooie van dit toernooi was dat alle prijzen evenveel waard waren voor de toeschouwers en worstelaars. De verschillende prijzen waren: Meeste punten in het toernooi, Beste techniek, Meest sportief, Beste partij (tweevechters die de mooiste partij hadden samen) en Beste nieuwkomer. Matthys won de Paul Pons prijs voor het behalen van de meeste punten en won daarmee het toernooi.

Twee keer zilver in Oslo.

De NHFL (Nordic Historical Fencing League) is weer begonnen. Na Helsinki is het toernooi in Oslo de tweede van de vier. Deze keer gingen er vier vechters vanuit Nederland naar Oslo in Noorwegen. Voor de HVN gingen Annina Ruokonen en Matthys Kool. Zij reisden samen met Arto Fama van Zwaard & Steen en Sverre Vijvers van de AMEK. Het beloofde een zwaarder toernooi te worden dan Helsinki. Op vrijdag was er eerst het Zwaard en Beukelaar toernooi. Dit toernooi werd gevochten volgens het Swiss Pairing systeem. Er waren geen pools, maar na elk gevecht werden vechters opnieuw verdeeld waardoor vechters met ongeveer dezelfde score tegen elkaar kwamen. Hierdoor eindigde er 4 vechters die de halve finale. Axel Pettersson, Christoffer stanson, Thomas Nyzell en Matthys Kool. Matthys en Thomas vochten tegen elkaar in de halve finale en dit gevecht was een hele mooie. Technisch en schoon. De finale was tussen Matthys en Christoffer. Het zou een gevecht van drie rondes worden waarvan Christoffer de eerse pakte, Matthys de tweede en Christoffer weer de derde. Matthys eindigde hiermee dus met een zilveren medaille in Zwaard en Beukelaar.

Bij het langzwaard toernooi kwam Matthys op de eerste plaats in de eliminatie rondes. Sverre en Arto kwamen ook in de eliminatierondes. Sverre legde het af tegen Dennis Ljungqvist in de eerste ronde van de eliminatierondes. Arto en Matthys kwamen elkaar tegen in de halve finale. Net als bij het Zwaard&Beukelaar was dit een mooi technisch gevecht. Matthys Kwam tegen Dennis in de finale. De eerste ronde was voor Dennis en de tweede ronde stond in het voordeel van Matthys. Aan het einde van de tweede ronde kreeg Dennis door een wat twijfelachtige scheidsrechters call toch net meer punten en won daarmee de finale. Het langzwaard toernooi eindigt daarmee net als die in Helsinki met zilver voor de HVN.