Goud in Helsinki Cutting Competition

Posted on Updated on

Facebooktumblr

Helsinki Open Longsword

Op 20 january was het Helsinki Open Longsword. Dit evenement had een aantal onderdelen. Op vrijdag was er het rapier en dolk toernooi en op zaterdag waren er de men’s longsword, women’s longsword en het cutting toernooi.

Voor de HVN reisden er een klein team naar Helsinki. Matthys Kool deed mee aan het cutting toernooi en zou scheidsrechter zijn bij de andere toernooien, Henric Jansen vocht zijn eerste langzwaard toernooi en Annina Ruokonen was mee als support en om bij de organisatie van het toernooi te assisteren.

Matthys doet een Shielhau in en van de finale rondes.
Matthys doet een Shielhau in en van de finale rondes.

Op vrijdag was het rapier en dolk toernooi in de zaal van de EHMS, er waren ongeveer 30 vechters die aan dit toernooi meededen dus het was een lange avond. Op zaterdag ochtend verzamelden we vroeg in de zaal om alles klaar te maken voor het toernooi. Matthys ging weer scheidsen terwijl Henric rustig wachtte op zijn pool, hij zat in een van de latere pools met Kristian Ruokonen, de uiteindelijke zilveren medaille winnaar. Matthys deed mee aan het testcutting toernooi. Dit bestond uit een aantal rondes waar je op een tatami mat een serie slagen moest doen. Elke ronde werd steeds moeilijker. De eerste ronde ging niet heel erg goed, maar gelukkig goed genoeg om door te gaan naar de volgende ronde. Uiteindelijk heeft Matthys met slechts 2 punten voorsprong de gouden medaille gewonnen.

Henric heeft een kort verslag geschreven over zijn ervaring.

“Toen ik in oktober 2016 lid werd van HVN om het langzwaard weer op te pakken, had ik niet verwacht dat ik drie maanden later naar Helsinki zou gaan. Ik ben nog nooit echt goed geweest in een sport en het idee van competitie is ook niet echt iets waar ik aan gewend ben. In de weken voor mijn eerste toernooi heb ik van mijn instructeur veel persoonlijke begeleiding gekregen en heb ik wat meer gespard, om naar mijn kunnen zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Ik heb me ook mentaal voorbereid; het was voor mij wel handig om me te bedenken dat het wel eens zou kunnen dat ik elk gevecht verlies. Beide hebben geholpen; door de fysieke training heb ik leuke gevechten gehad, door de mentale voorbereiding voelde ik me niet meteen helemaal waardeloos toen ik inderdaad elk gevecht verloor. Het was even zuur en teleurstellend, maar het heeft me er niet van weerhouden een goed weekend te hebben. Betekent dit dat ik nu maar even wacht voordat ik weer zoiets probeer? Ik denk het niet. Meedoen aan een toernooi was een geweldige ervaring. Ik heb leuke gevechten gehad en ik heb geproefd van de internationale HEMA-gemeenschap. Ik heb nieuwe mensen ontmoet en dingen gedaan die ik hiervoor nog niet heb gedaan. Het leek me eerst een eng idee om zo’n verre reis te ondernemen, maar omdat ik met onder andere mijn instructeur op reis was, was het vooral een leuk avontuur. Hoewel ik niets gewonnen heb, heb ik nu wel het idee dat ik het zou kunnen en heb ik ook meer een idee hoe ik daar zou kunnen komen. Ik heb nu alleen maar meer motivatie om te blijven trainen, meer te sparren en vaker naar toernooien te gaan, want volgens mij is dat de manier om dat te doen.”

Henric (blauwe jas) vangt een aanval op van Kristian
Henric (blauwe jas) vangt een aanval op van Kristian