Bart Jongsma

naamloosbartBart Jongsma

Bart Jongsma is instructeur bij de HVN. Hiervoor was hij lid van de Groningse vechtschool MARS, waar hij instructeur en hoofd van de Technische commissie was.

Bart heeft een levenslange fascinatie met wapens en geschiedenis. In het verleden heeft hij zich bezig gehouden met verschillende historische ambachten, waaronder het zelf smeden van replica’s van antieke messen, zwaarden en bijlen.

Door deze interesse is hij bij het zwaardvechten terecht gekomen; eerst via zelfstudie, daarna via verschillende studiegroepen begon hij in 2011 bij vechtschool AMEK te Groningen. Hij was een van de medeoprichters van MARS, de vechtschool die in 2012 ontstond nadat de leden van de Groningse afdeling van AMEK zelfstandig verder besloten te gaan.

De interesses van Bart gaan vooral uit naar het langzwaard, de militaire sabel en de dolk. In langzwaard en sabel doet hij regelmatig mee aan (inter)nationale competities. Ook doet hij uitgebreid onderzoek naar de bronteksten van HEMA, en hoe de vechtsporten door de eeuwen heen in de maatschappij ingebed waren.

Naast HEMA houdt Bart zich bezig met verschillende krachtsporten zoals Powerlifting en Olympisch gewichtheffen; in eerste instantie ter ondersteuning van het zwaardvechten maar later ook als doel op zich.

36188413_1773843382684106_7597216814937931776_n