Over de HVN

De HVN, Historisch Vrijvechten Nederland, is een relatief nieuwe school binnen Nederland. Het is in het begin van 2015 opgericht door internationaal instructeur en toernooivechter Matthys Kool.

Bij de HVN ligt de nadruk op het trainen met het Europese langzwaard en het Militair sabel, maar ook worstelen en dolk vechten komen in de reguliere lessen aan bod. Tijdens de spar uren word er met andere disciplines gevochten zoals messer, zwaard&beukelaar en dussack.

De naam:

De naam Historisch Vrijvechten Nederland heeft nog een achterliggende gedachte, het Historische aspect moge duidelijk zijn aangezien de voornaamste bronnen van rond de 15e eeuw komen.

Voor het ‘Vrijvechten’ zijn een drietal redenen.

Allereerst zijn wij van de HVN van mening  dat termen als ‘historisch schermen’ niet de volle lading dekken van de sport. Bijvoorbeeld bij het langzwaard zijn onder andere een groot aantal worstel technieken, het vechten op kleine afstand is erg belangrijk en komt ook in toernooien vaak voor, daarom kiezen wij ervoor om ook eerder te verwijzen naar ‘historisch vrijvechten’. Want op het moment dat je de ring in stapt is het een vrij gevecht met een wapen. Daarnaast heeft de term schermen ook een te sterke associatie met het sportschermen.

Als tweede was het zo dat de Duitse term ‘Freifechter’ een historische term is voor een vechter die zichzelf bewezen heeft en rondtrekt bij verschillende meesters om overal bij te leren.

Als laatste staat Vrijvechten ook voor de Nederlandse betekenis van het woord. Jezelf vrij vechten, het losmaken van je ketenen, het ontdekken van nieuwe vaardigheden en jezelf bewijzen tegenover jezelf en anderen om je heen.

Het logo:

Het logo is ontwikkeld door André Middeldorp van Base6 Creactive (facebook). Het was de bedoeling dat het een strak, sportief logo zou worden. Helder in wat het uitbeeld zonder te veel eromheen. Een gevest van een federzwaard op een half oranje, half zwart schild. Door het minimaal te houden is het juist een heel helder, herkenbaar logo geworden. Voor het oranje is gekozen door de link die Nederland heeft met deze kleur, die helemaal terug gaat naar de 17e eeuw.

HVN_Logo_CMYK