HEFFAC 2017

Welkom op de pagina van het HEFFAC evenement 2017.

14 & 15 Oktober 2017

De HEFFAC is ooit ontstaan als samenwerking tussen Nederlandse en Vlaamse HEMA groepen in Nederland. Om de Nederlandse en Vlaamse zwaardvechters samen te brengen, samen te trainen en samen vooruit te komen. Elk jaar organiseert een andere club, of een samenwerking van clubs het evenement. Met de groeiende HEMA scene worden de verwachtingen steeds hoger door de deelnemers, wat extra druk oplevert voor de organisatie. Waar de HEFFAC begon als “voor ons door ons” waarbij iedereen samen ervoor zorgt dat we met z’n allen kunnen trainen, werd het steeds meer een evenement waarbij de deelnemers enkel deelnemen en de organisatie alles op zich neemt.

Toen het eerste toernooi georganiseerd werd, was er in Nederland en Vlaanderen nog niet zoiets. Het was de eerste keer dat de verschillende groepen samen kwamen. Het begon enkel met een toernooi, vervolgens zijn er workshops, team battles, lezingen en een diner toegevoegd.

Er zijn tegenwoordig heel veel serieuze competitieve evenementen zoals de ILHG en de DLC in Nederland, Örebro Open in Zweden, Astolat in Engeland en nog heel veel meer. Daarom dat we graag willen dat de HEFFAC een sociaal evenement blijft waar iedereen het naar zijn of haar zin heeft.

Dit jaar gaan we weer terug naar de basis. Het evenement zal door ons allen gedragen worden, en de HVN is daarbij gastheer.

Workshops: Aangezien verreweg de meeste beoefenaars trainen met het langzwaard, zullen er ook meer langzwaard workshops zijn. Iedereen die beter wil worden zal meer moeten doen dan enkel sparren of enkel toernooien. Als je beter wilt worden moet je proberen om van meerdere invalshoeken te leren, verschillende instructeurs, verschillende insteek, verschillende thema’s. Vandaar dat er altijd in elk geval 1 langzwaard workshop is.

Daarnaast is er ook een andere discipline. Rapier, sabel, dolk, worstelen en nog andere. Het is goed om verder te kijken, verschillende disciplines hebben elk weer hun eigen manieren om problemen op te lossen en om naar een gevecht te kijken.

Voor de workshops is iedereen welkom.

Toernooien: Zoals altijd is het HEFFAC-toernooi bedoeld om mensen de mogelijkheid te geven om hun skills te testen tegen “vreemden”. Je weet pas of je techniek werkt als je hem kan toepassen op iemand die niet meewerkt in een onvoorspelbare situatie. We hebben bij het ontstaan van de HEFFAC besloten dat de instructeurs niet zouden meevechten, dit was toentertijd meer uit noodzaak, omdat we nu eenmaal ook scheidsrechters en juryleden nodig hadden. Dit beviel ons dusdanig goed dat we het hebben volgehouden. Het HEFFAC-toernooi is een open toernooi, waarbij de top niet meevecht. Dit geeft een makkelijkere instap, zonder er een beginners toernooi van te maken. Het Hernen toernooi is een echt instap toernooi, bij de HEFFAC is enkel de top eraf gehaald.

Het is aan clubs zelf om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen en te besluiten dat hun instructeurs en top vechters niet meedoen. Hierom ook dat we in de laatste algemene HEFFAC-vergadering besloten hebben dat het toernooi enkel open is voor aangesloten clubs omdat we van deze clubs mogen verwachten dat ze zich aan de door ons gezamenlijk bedachte spelregels houden.

Deelname aan de HEFFAC kost €50,- voor leden van clubs die lid zijn van de HEFFAC en €60,- voor leden van clubs die geen lid zijn.

De locatie dit jaar is op het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest. Apollolaan 1, 2341 BA.

Voor iedereen die graag in de buurt overnacht. Het Bastion hotel Leiden/Oegstgeest is het dichtstbij en ook goed geprijsd.

Inschrijven kan HIER